2014. szeptember 14., vasárnap

Tanítóbeszéd a taszítóról és vonzóról (Paṭikkūlappaṭikkūla sutta) A képességek fejlesztése

A.5.144./iii.169. Tanítóbeszéd a taszítóról és vonzóról

(Paṭikkūlappaṭikkūla sutta)


Egyszer a Magasztos Szákéta közelében, a Tikandaki ligetben időzött. Ott a Magasztos így szólította meg a szerzeteseket:
– Egy szerzetesnek jó, ha időről időre a vonzóban a taszítót észlelve időzik. Egy szerzetesnek jó, ha időről időre a taszítóban a vonzót észlelve időzik. Egy szerzetesnek jó, ha időről időre a vonzóban és a taszítóban egyaránt a taszítót észlelve időzik. Egy szerzetesnek jó, ha időről időre a taszítóban és a vonzóban egyaránt a vonzót észlelve időzik. Egy szerzetesnek jó, ha időről időre érintetlenül, éber jelenléttel és tiszta tudatossággal időzik, elutasítva a taszítót és a vonzót egyaránt.
Miért időzzék egy szerzetes a vonzóban a taszítót észlelve? (Gondolván:) Ne ébredjen bennem vágy a vágykeltő tárgyak iránt! – ezért időzzék egy szerzetes a vonzóban a taszítót észlelve.
És miért időzzék a taszítóban a vonzót észlelve? (Gondolván:) Ne ébredjen bennem gyűlölet a gyűlöletkeltő tárgyak iránt! – ezért időzzék a taszítóban a vonzót észlelve.
És miért időzzék a vonzóban és a taszítóban egyaránt a vonzót észlelve? (Gondolván:) Ne ébredjen bennem vágy a vágykeltő tárgyak iránt, és ne ébredjen bennem gyűlölet a gyűlölet a gyűlöletkeltő tárgyak iránt! – ezért időzzék a vonzóban és a taszítóban egyaránt a vonzót észlelve.
És miért időzzék a taszítóban és a vonzóban egyaránt a taszítót észlelve? (Gondolván:) Ne ébredjen bennem gyűlölet a gyűlöletkeltő tárgyak iránt, és ne ébredjen bennem vágy a vágykeltő tárgyak iránt! – ezért időzzék a taszítóban és a vonzóban egyaránt a taszítót észlelve.

És miért utasítsa el úgy a taszítót, mint a vonzót, és időzzék érintetlenül, éber jelenléttel és tiszta tudatossággal? (Gondolván:) Ne ébredjen bennem soha, sehol, semmiféle vágy a vágykeltő tárgyak iránt, sem gyűlölet a gyűlöletkeltő tárgyak iránt, sem káprázat a káprázatot keltő tárgyak iránt! – ezért időzzék érintetlenül, éber jelenléttel és tiszta tudatossággal, elutasítva a taszítót és a vonzót egyaránt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése