2014. szeptember 14., vasárnap

A cselekedetek okairól szóló tanítóbeszéd (Nidāna sutta) A HÁROM GYÖKÉROK

A.3.34./i.134. A cselekedetek okairól szóló tanítóbeszéd
 (Nidāna sutta)
– Szerzetesek, a cselekedetek keletkezésének három oka van. Melyik ez a három? A sóvárgás, harag és zavarodottság.
A sóvárgással végrehajtott, sóvárgásból származó, sóvárgás okozta, sóvárgásból keletkező cselekedet ott érik be, ahol az ember újra megjelenik. És ahol a cselekedet beérik, az ember ott tapasztalja annak a tettnek az eredményét, legyen az ebben az életben, a rákövetkező életben, vagy valamelyik későbbi eljövendő életben.
A haraggal végrehajtott, haragból származó, harag okozta, haragból keletkező cselekedet ott érik be, ahol az ember újra megjelenik. És ahol a cselekedet beérik, az ember ott tapasztalja annak a tettnek az eredményét, legyen az ebben az életben, a rákövetkező életben, vagy valamelyik későbbi eljövendő életben.
A zavarodottsággal végrehajtott, zavarodottságból származó, zavarodottság okozta, zavarodottságból keletkező cselekedet ott érik be, ahol az ember újra megjelenik. És ahol a cselekedet beérik, az ember ott tapasztalja annak a tettnek az eredményét, legyen az ebben az életben, a rákövetkező életben, vagy valamelyik későbbi eljövendő életben.
Úgy van ez, szerzetesek, mint a sértetlen, ép, a szél és nap által nem károsított magokkal, amelyek képesek kicsírázni, és jó földben fekszenek, jól előkészített talajba vetették őket: ha elég eső éri, ezek a magvak szárba szöknek, növekedésnek indulnak és szépen fejlődnek.
Éppen így, szerzetesek, amely cselekedet sóvárgással, haraggal vagy zavarodottsággal végrehajtott, sóvárgásból, haragból vagy zavarodottságból származó, sóvárgás, harag vagy zavarodottság okozta, sóvárgásból, haragból vagy zavarodottságból keletkező, az ott érik be, ahol az ember újra megjelenik. És ahol a cselekedet beérik, az ember ott tapasztalja annak a tettnek az eredményét, legyen az ebben az életben, a rákövetkező életben, vagy valamelyik későbbi eljövendő életben. Szerzetesek, ez a cselekedetek keletkezésének három oka.
Szerzetesek, a cselekedetek keletkezésének van további három oka. Melyik ez a három? A sóvárgás-, harag és tudatlanság hiánya.
Ha egy cselekedet nem sóvárgással, végrehajtott, nem sóvárgásból származó, nem sóvárgás okozta, nem sóvárgásból keletkező, mihelyt a sóvárgás szertefoszlik, az a cselekedet is elenyészik, gyökerénél metsződik el, fejlődése megszakad, mint a koronáját vesztett pálmafáé, megsemmisül úgy, hogy nem fog többé létrejönni a jövőben.
Ha egy cselekedet nem haraggal végrehajtott, nem haragból származó, nem harag okozta, nem haragból keletkező, mihelyt a harag szertefoszlik, az a cselekedet is elenyészik, gyökerénél metsződik el, fejlődése megszakad, mint a koronáját vesztett pálmafáé, megsemmisül úgy, hogy nem fog többé létrejönni a jövőben.
Ha egy cselekedet nem zavarodottsággal végrehajtott, nem zavarodottságból származó, nem zavarodottság okozta, nem zavarodottságból keletkező, ha a zavarodottság szertefoszlik, az a cselekedet is elenyészik, gyökerénél metsződik el, fejlődése megszakad, mint a koronáját vesztett pálmafáé, megsemmisül úgy, hogy nem fog többé létrejönni a jövőben.
Úgy van ez, szerzetesek, mint a sértetlen, ép, a szél és nap által nem károsított magokkal, amelyek képesek kicsírázni, és jó földben fekszenek, jól előkészített talajba vetették őket: ha valaki elégetné őket, míg csak a hamvak nem maradnak, azután erős szélben kirostálná a hamut, vagy hagyná, hogy egy gyors folyású folyó mossa el, akkor azok a magok végleg elpusztulnának, teljesen megsemmisülnének, nem lennének képesek kicsírázni, és nem lennének kitéve annak, hogy létrejöjjenek a jövőben.

Éppen így van ez, szerzetesek, a sóvárgás, harag és zavarodottság nélkül végrehajtott cselekedetekkel. Mihelyt a sóvárgás, harag és zavarodottság szertefoszlik, az a cselekedet is elenyészik, gyökerénél metsződik el, fejlődése megszakad, mint a koronáját vesztett pálmafáé, megsemmisül úgy, hogy nem fog többé létrejönni a jövőben. Szerzetesek, ez a cselekedetek keletkezésének további három oka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése