2014. szeptember 14., vasárnap

A teherről szóló tanítóbeszéd (Bhāra sutta) Halmazok (khandhák)

S.22.22./iii.25. A teherről szóló tanítóbeszéd
 (Bhāra sutta)
Így hallottam. Egyszer a Magasztos Sāvatthīban időzött, a Jeta ligetben, Anāthapiṇḍika kertjében. Akkor a Magasztos a következő szavakat intézte a szerzetesekhez:
- A teherről fogok tanítani, ó, szerzetesek, a teherhordóról, a teher felvételéről és a teher letételéről. Hallgassátok figyelmesen, fordítsátok felé elmétek, beszélni fogok.
- Igen, tiszteletreméltó urunk.
- Ó, szerzetesek, mi a teher? Azt mondhatjuk, ez a ragaszkodásnak alávetett öt léthalmaz. Melyik ez az öt? A testhez ragaszkodás léthalmaza, az érzéshez ragaszkodás léthalmaza, az észleléshez ragaszkodás léthalmaza, a késztetésekhez ragaszkodás léthalmaza, a tudatossághoz ragaszkodás léthalmaza. Ezt nevezik tehernek, ó, szerzetesek.
Ó, szerzetesek, és mi a teherhordó? Ez a személy, aki ilyen és ilyen nevű, ebből és ebből a családból származik. Ezt nevezik teherhordónak, ó, szerzetesek.
Ó, szerzetesek, és mi a teher felvétele? Ez a szomj, ami újraszületéshez vezet, élvezet és vágy kíséri, hol ebben, hol abban gyönyörködik, nevezetesen az érzékek szomja, a létezés szomja, a nemlétezés szomja. Ezt nevezik a teher felvételének, ó, szerzetesek.
Ó, szerzetesek, és mi a teher letétele? Ez pedig ugyanennek a szomjnak maradéktalan elhagyása, megszűnése, feladása, a lemondás, megszabadulás, elszakadás attól. Ezt nevezik a teher letételének, ó, szerzetesek.
Így szólt a Magasztos. Miután ezt elmondta, a Jó úton járó, a Tanító még ezt is hozzátette:

Valóban teher az öt léthalmaz,
a teherhordó a személy,
a teher felvétele a szenvedés e világban,
a teher letétele boldogság.

Ha ezt a nehéz terhet leteszi,
és nem vesz föl más terhet,
ha kitépi a szomj gyökerét,

megelégülvén teljesen kialszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése